Het geboorteverhaal

Het in kaart brengen van het geboorteverhaal gaat helpen om gedrag en emoties van je kind ( én van jezelf)  te begrijpen. Er is veel gebeurd in de eerste 1000 dagen, zowel in de lichamelijke als geestelijke ontwikkeling. De prenatale periode is de meest vormende periode. Hoe je leven bij conceptie begon en hoe het in de baarmoeder was en hoe je bent geboren speelt een rol in je verdere leven.

Conceptie, zwangerschap, geboorte en de eerste twee levensjaren vormen namelijk een geschiedenis die je je leven lang met je meedraagt.

Een mooi voorbeeld is het kind dat geen winterdas om wil of de volwassen man die niets van stropdassen wil weten. Het zou zo maar kunnen dat ze beiden bij hun geboorte de navelstreng om hun hals hadden ….. Of het kind dat ’s ochtends niet de energie heeft om op te staan wat je ook probeert. Is de geboorte van dit kind misschien pas op gang gekomen nadat deze is ingeleid?? Of de volwassene die gek wordt van krakende chipszakken en smakkende eters? Heeft deze volwassene misschien als kind in de couveuse gelegen en dus de eerste periode in zijn leven vooral ‘piepjes’ gehoord? 

Misschien worden al deze mensen door dingen die in het NU gebeuren onbewust getriggerd door hun ervaring binnen de eerste 1000 dagen. In totaal zijn er 38 geboortepatronen. Elk patroon heeft zijn eigen kenmerken en is gekoppeld aan ervaringen rondom de geboorte. 

Hoe werken we?

Na aanmelding krijg je een formulier gemaild met vragen over dat wat je nog weet van jouw eerste 1000 dagen. In een gesprek wordt hiernaar gekeken en met behulp van o.a. de biotensor, foto’s en andere materialen gaan we proberen ontbrekende informatie helder te krijgen. Zo krijgen we zicht en kunnen we gedrag en de eerste 1000 dagen aan elkaar koppelen koppelen.  Vaak werkt het zo: als je ineens bewust wordt van iets is de stap naar begrijpen en vervolgens naar loslaten wel te maken.

Misschien is één sessie genoeg. Misschien is verdere verkenning met behulp van verbeeldend coachen of de afname van het Wereldspel een volgende stap die goed voelt. De massage ‘verbroken verbinding’ kan ook helpen om nare ervaringen rondom de geboorte te helen.

Wil je meer weten over de imprints van een geboorteverhaal?

Anna Verwaal: ‘Prenatale periode, de meest vormende periode van je leven. Artikel –>KiiND. 

Op Youtube zijn veel filmpjes en lezingen van Anna Verwaal te bekijken